Home > Blog > Turkse illusionist die door aardbevingen huis en haard verloor, vond goochelattributen terug tussen puin

Turkse illusionist die door aardbevingen huis en haard verloor, vond goochelattributen terug tussen puin

Zijn leven veranderde in één klap

Goochelaar Orhan Balta wist aan een grote natuurramp te ontkomen.

Door de verwoestende aardbevingen van 6 februari 2023 moest de Turkse goochelaar zijn huis nabij de Syrische grens halsoverkop verlaten. Hij overleefde het natuurgeweld – in tegenstelling tot zijn broer, tante en neef. Tussen het puin vond Balta een gedeelte van zijn goochelapparatuur terug.


Het glinsterende goocheltafeltje en de kleurrijke goochelbloemen van de Turkse goochelaar Orhan Balta staan in schril contrast met de door de aardbevingen verwoeste omgeving.
Het glinsterende goocheltafeltje en de kleurrijke goochelbloemen van de Turkse goochelaar Orhan Balta staan in schril contrast met de door de aardbevingen verwoeste omgeving.
Foto: BSR Agency/Demiroren Visual Media/Abacapress.com/Riza Ozel (2023)

Gepubliceerd op dinsdag 6 augustus 2024

Fotopersbureau

Wanneer je in de beeldbank van fotopersbureau BSR Agency uit Deventer op het woord ‘illusionist’ zoekt, krijg je foto’s te zien van Criss Angel, David Blaine, David Copperfield, Derren Brown, Dynamo, Jorge Blass en – van eigen bodem – wereldkampioenen goochelen Richard Ross (1946-2001) en Ger Copper (1953-2020), Hans Klok, Hans Kazàn, Victor Mids, Christian Farla, Ronald Moray (1964-2021), Manro Potman en Arnold-Jan Scheer. Tussen alle vrolijke plaatjes van succesvolle goochelaars valt één foto op: het is die waarop de onbekende illusionist Orhan Balta uit Antiochië, de hoofdstad van de Turkse provincie Hatay, te zien is, te midden van ingestorte gebouwen. Na de aardbevingen van 6 februari 2023, in het zuiden van Turkije, wist de goochelaar zich samen met zijn vrouw en 16 maanden oude dochter in veiligheid te brengen. De broer, neef, tante en andere familieleden van Balta kwamen als gevolg van de natuurramp om het leven. Op 19 februari 2023, de datum van de foto-opname, keerde de magiër terug naar de plek des onheils en vond hij met hulp van een vriend tussen het puin twee van zijn goochelattributen terug: bonte verenbloemen en een zilverkleurige tafel. Welke truc(s) Orhan ermee deed, is niet duidelijk. Een dag later was er een naschok in de reeds getroffen regio.

Opvallend is dat er op internet nagenoeg niets over Orhan Balta en zijn goochelwerkzaamheden te vinden is.

Natuurramp

De aardbevingen van 6 februari 2023 en de naschokken ervan troffen niet alleen Turkije en Syrië, maar ook Cyprus, Libanon, Jordanië, Armenië, Georgië en Irak. Zelfs in Nederland is de beving waargenomen – in de Heimansgroeve in de Limburgse gemeente Vaals. Naar verluidt werden zo’n 11.000 gebouwen verwoest. Het grootste gedeelte daarvan stond in de stad Antiochië, beter bekend als Antakya. Van de 50.000 door deze ramp overleden personen kwam zo’n 10% uit Syrië en het merendeel uit Turkije. Geen andere gebeurtenis uit de Turkse geschiedenis eiste meer dodelijke slachtoffers. Ook enkele Nederlanders kwamen om het leven.

Noodhulp

Hulp kwam er onder meer van het Rode Kruis, dat in de ochtend na de eerste aardbeving een crisiscentrum opzette in de Turkse hoofdstad Ankara. Door de geopolitieke situatie in Syrië werd hulpverlening in dat land bemoeilijkt. De Europese Commissie maakte 6,5 miljoen euro vrij voor humanitaire noodbijstand. Nederland stuurde reddingswerkers van het USAR-team, een specialistisch bijstandsteam, naar Turkije. Het Rode Kruis opende gironummer 7244 om geld in te zamelen en de stichting Samenwerkende Hulporganisaties (SHO) begon een Giro555-actie. Het Nederlandse kabinet stelde 10 miljoen euro beschikbaar voor hulp aan de slachtoffers van de aardbeving.


Beeld & Geluid-directeur Eppo van Nispen tot Sevenaer en radio-dj Gijs Staverman zetten zich op 15 februari 2023 in tijdens een groots opgezette actiedag ten bate van de slachtoffers van de aardbevingen in Turkije en Syrië. Ook komisch goochelaar Steven Kazàn draagt zijn steentje bij – als telefonist – in het op het Mediapark in Hilversum gelegen gebouw.
Foto: Brunopress/Patrick van Emst (2023)

Actiedag in Beeld & Geluid

Op 15 februari 2023 werd in Beeld & Geluid in Hilversum een landelijke actiedag georganiseerd, die begon om 5.55 uur, verwijzend naar het gironummer waarop geld gestort kon worden. Onder de vele BN’ers die de telefoon opnamen om donaties in ontvangst te nemen, was goochelaar en komiek Steven Kazàn. Door de actie werd in twee weken tijd ruim 108 miljoen euro opgehaald. De stand op 31 mei 2023: ruim 123 miljoen euro.